Ceruza elemek 

Túl sokat nem kell tudni róluk de azt feltétlen,hogy a gyártók előszeretettel írnak rá angolul persze olyanokat "hosszú élettartam " , "tartós használat" 
nem ez a lényeg hanem a jelzése R6 AA , LR6 AA
Az R6 AA azt jelenti,féltartós ceruza elem,R6 az féltartós,AA pedig azt,hogy ceruza elem. 
Na ilyent ne vegyünk fényképezőgépbe, itt a leírás egy korrekt webárúházból egy hosszú élettartamú(long life) elemről. 

Varta R6 Superlife ceruza elem (AA) leírás 
AA méretű ceruza elem, 1,5 V feszültséggel. A Superlife elemek hosszabb, egyenletes fogyasztású és alacsonyabb energiaigényű eszközökhöz, például: ébresztő órák, fali órák, elemlámpák, távirányítók.
 
Erre jók de gépbe nem!!!!!! 

Melyik a jó? 

Az LR6 AAceruza méretű tartós elemek .Ez a típusjelzés mindegyiken megtalálható. Itt csak arra kell figyelni, hogy az ismert gyártók áruit vegyük Körülbelül hasonló minőségűek legfeljebb a márka miatt van különbség az árukban. 

Jó az elem akkor miért vegyek drága akkumulátort meg töltőt. 

Az elemet egy sorozat fotózás után ki kell dobni.Ha rendszeresen használjuk a fényképezőgépet pénzkidobás és mellé még környezetszennyezés is. 

A legtöbb korszerű de elemmel működő fényképezőgép alkalmas akkumulátor használatára is. 

Miért nem mindegyik? 

Az elem cellafeszültsége 1,5 Volt az akkumulátoroké csak 1,2 Volt .Az akkumulátor feltöltött állapotban éri csak el az 1,5 V olt feszültséget és egy pár fotó elkészítése után lemerül.Ha a gépet úgy készítették,hogy csak elemmel használható akkor hiába veszünk akkut, azért ezek vannak kisebbségben manapság.Később írok a korszerűbb ceruza akkukról azok a kivételek. 

Milyen ceruza akkut vegyek? 

Írhatnám azt,hogy a legnagyobb kapacitásút mondjuk 2900 mAh-ast de ez nem biztos,hogy jó ötlet.A ma elérhető legnagyobb kapacitás 2900mAh de ezt úgy érik el,hogy minnél több anyagot próbálnak összepréselni ugyanarra a területre .Ebből adódik az a probléma hogy az egyik végén az érintkező felület alig lóg ki a külső mérete esetenként egy picit vastagabb lesz.Amikor az akkumulátor kezd tönkre menni vagy nem egy korszerű töltőt használunk,akkor olyan jelenség lép fel,hogy megduzzad egy pár tizedmiliméterrel nagyobb lesz és nem tudjuk kivenni a gépből.Persze lehet 
szét trancsírozni a gépet vagy szervizben jó pénzért kioperálják.Nem éri meg egy pár plusz fotóért.Én azt javaslom 2700 mAh es akkunál ne használjunk nagyobbat .Láttam olyan akkut,amelyikre 3600mAh volt ráírva. 
Elkértem az eladótol ,hogy megnézzem .Látszólag minden stimmelt Sony 
gyártmány ,rajta volt a csomagoláson forgalmazó SonyHungáriaKft. 
Felhívtuk a céget természetesen ilyenről ők nem is hallottak ,mert ilyen nem létezik a világon.Ezt azért írom mert főleg piacokon előfordulnak ilyen hamisítványok is.. 
Amit eddig írtam a metálhidrid típusú akkumulátorokról szólt de még léteznek nikkel -kadmium akkuk is de már nem sokáig .Erős környezetszennyezésük miatt nem fogják gyártani ilyent ne is vegyünk nem alkalmasak fényképezőgépbe.

Talán ez is csak hamarosan a múlt lesz mert már megjelentek az alacsony kisülésű újgenerációs akkumulátorok.Igazán ezek amit nekünk fotósoknak találtak ki,csak még nagyon kevesen ismerik.Továbbiakban erről lesz szó. 

A SANYO Japán cég, az ismételten feltölthető áramforrásoknak az egész világon legnagyobb gyártója, most egyszer s mindenkorra véget vetett a szokványos akkumulátorok hátrányainak. Éspedig a világon első akkumulátor-elem iránymutató innovációjával: az ENELOOP-al Ez egyesíti magában a modern metalhidrid akkumulátorok fölényben lévő technológiáját a klasszikus alkáli-elemek előnyeivel. 

Az idő folyamán minden elem magától lemerül még akkor is, ha nem használják őket. Ez a jelenség ráadásul a szokványos akkumulátoroknál is különösen jellemző. Az akkumulátorok gyártási technológiájának következetes optimalizálásával azonban a SANYO cégnek sikerült az önkisülés jelenségét drasztikusan csökkenteni. Ennek következtében az eneloop még hosszú tárolási idő esetén is optimálisan tárolja az energiát: 12 hónap elteltével a töltési energia 85 százaléka még mindig rendelkezésre áll. 
Míg a hagyományos akkumulátorok hidegben felmondják a szolgálatot addig az Eneloop akkumulátorban lényegesen több töltés marad. 
Ezerszer feltölthető .Ki lehet számolni hány elem árát spórolhatjuk meg vele.A legfőbb érv egy feltöltéssel 4-szer annyit képet készíthetsz mint elemmel tennéd. 
A digitális fényképezőgépek használatakor a leg energia igényesebb tevékenység mikor a vakut használjuk vagy zoomolunk.a hagyományos akkuknál ilyenkor leesik a feszültség egy időre az Eneloopnál ez sokkal kisebb mértékű így nem kell esetleg várni,hogy észhez térjen az akku.. 
Nem annyival drágább mint amennyivel többet bír. 
Minden ilyen újdonság után nem sokkal megjelennek más gyártók is hasonló tulajdonságú akkumulátorral feltételezem kitalálni nehéz lekoppintani könnyű.A minőségi termékeket gyártó cégek ilyen termékeit is nyugodtan megvehetjük. 
Sok visszatérő vásárlónk van így a visszajelzések is azt bizonyítják,hogy a fent leírtak megfelelnek a valóságnak nagyon elégedettek evvel a termékkel. 

Van már akkumulátorunk ,milyen töltőt vegyünk hozzá? 

Persze mi fotósok vagyunk nagyobbak az igényeink,mert a fényképezőgép el is várja tőlünk.Vehetünk olcsóbb lassú töltőt, bekapcsoljuk éjjel feltölti 
aztán visszük a zsebünkben az akkukat .Ilyen esetben is ajánlatos tartalék akkuval felszerelkezni,de ami fontos ne kevergessük őket.Tehát van 8 akku akkor jelöljük be mondjuk filctollal aszerint ahogy a töltőbe fér ez általában 2-vagy 4.Ezeket párban használjuk váltogatva így érhetjük el,hogy sokáig jó legyen.Gondolom ez nem nagy ügy.Így nyomon követhetjük azt is hogy melyik romlik el vagy csökken a kapacitása. 
A nagyáruházakban ilyenkor sok olcsó de vacak töltőt árusítanak akkuval csomagolva.Van időkorlátos töltő ami meghatározott idő alatt tölti fel az adott kapacitású akkut és vannak a processzorvezérelt töltők amibe bármilyen akkut bele lehet tenni mert felismeri milyen van benne. 
Az utóbbit érdemes megvenni mert kíméletesen tölt nem teszi tönkre és felismeri a rosszat, benne hagyhatjuk a töltőben a töltés befejezésekor csepptöltésre áll át,így mindíg készenlétben van az akku. 
Ha nem vagyunk biztosak a töltő milyenségében ne vegyük meg .A tapasztalat az,hogy sok áruházban nem kellően felkészültek az eladók.Ha egyáltalán megtaláljuk őket nem ismerik a terméket és a zárt csomagolásban olvashatatlan nem magyar nyelvű tájékoztató van.Csak egy egyszerű címke jelzi " Akkutöltő".Célszerű szakboltban venni ha komolyan akarjuk használni.Üzletünkben szakszerű felvilágosítást kap bárki telefonon vagy e-mailban érdeklődik még akkor is ha nem tőlünk vásárolja meg a terméket. Itt lehet érdeklődni nyitvatartási időben: http://wormsign.hu 
Természetesen ha valakinek kérdése van én is szívesen válaszolok:

A bejegyzés trackback címe:

https://akkumulator.blog.hu/api/trackback/id/tr471828415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lessknownJFK 2011.02.18. 14:11:32

Üdv!
Kérdésem lenne, hogy ha Sanyo Eneloop MQR-06 gyorstöltőt használnék a hozzávaló Eneloop akkukkal, árt-e az nekik, ha a feltöltés után a töltőben maradnak? H igen, van-e olyan megoldás, ahol erre nem kell figyelni...? Köszi!

RealPower 2011.02.18. 14:13:34

@lessknownJFK: Nem árt a töltő az akkunak, mivel az eneloop töltők nem töltenek tovább csepptöltéssel. Ha töltene, akkor sem okozna gondot.

Jack Bauer 24 2014.07.06. 12:22:17

Szia,

Bár a blog régebben született, nekem sok hasznos infot adott. Szeretném kérdezni, hogy a Sanyo AA Eneloop Extreme 2500mAh akkuhoz milyen töltő lenne az ideális. Néhány töltőnél azt olvasom, hogy 2000mAh-ig töltenek (lehet, hogy én értem félre) - ebben az esetben mit kezd egy 2500mAh-es akkuval? Melyik lenne jobb választás a gyors vagy a normál töltő?
Előre is köszi a válaszokat!

RealPower 2014.07.06. 13:20:57

Üdv! A normál töltő ,amit az eneloophoz adnak az teljesen jó hozzá.
Nem tudok róla, hogy meglenne szabva a maximális tölthető kapacitás ezeknél a töltőknél. A lassú töltővel hosszabb élettartamra lehet számítani, de ha szükséges tölthető gyors töltővel is, nem valószínű, hogy években lehet mérni az élettartamok közti különbséget egy gyorstöltő miatt. Ezt inkább az igények határozzák meg, ki mit tud kihasználni.

Jack Bauer 24 2014.07.06. 16:38:07

@RealPower: Köszönöm szépen a választ!

nhf 2015.11.07. 07:37:56

Üdvözlöm!

Rc autónk távirányítójába 4 db AA elem kell.Gazdaságosabb lenne akkumulátorokat használnunk elemek helyett.Viszont olyan akkumulátort szeretnék venni a hozzá tartozó töltővel, ami sokáig bírja egy feltöltéssel.Tudnának-e javasolni erős,strapabíró aksit (töltővel) ami erre a célra a jelenlegi legjobb választás lenne?

Köszönettel
P. Tamás
süti beállítások módosítása